Akril és design

 

Hihetetlen, hogy egy olyan fogalom, mint a “design” milyen nehezen körülírható annak ellenére, hogy nap mint nap találkozunk vele, az életünk szerves részét képezi. Pár mondatba foglalni jelentését nem egyszerű feladat. A mi küldetésünk, hogy olyan akril alkotásokat, termékeket, projekteket készítsünk, amik design-al átitatottak. Ebben a blogbejegyzésben arról olvashat, hogy számunkra mit jelent a design, és miként igyekszünk azt átültetni a munkánkba. Jó olvasást kívánunk.

 

Mi a design?

A design egy olyan tanulmányi és gyakorlati tudományág, amely egy személy – egy „felhasználó” – és az ember alkotta környezet, tárgy vagy szolgáltatás közötti interakcióra összpontosít, figyelembe véve az esztétikai, funkcionális, kontextuális, kulturális és társadalmi szempontokat, követelményeket, szükségleteket és igényeket.

A design több mint esztétika, több mint funkcionalitás, több mint minőség, több mint kreativitás, több mint ésszerűség, több mint kényelem, több mint szükségletek kielégítése. A design mindezek ötvözete, és még annál is több. Emellett a komplexitás mellett, kell, hogy legyen valami plusz, valami egyedi, ami érzést gyakorol a szemlélőre, valami, amitől érzelmi kötelék jön létre a felhasználó és a “tárgy” között, valami megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan kis szikra, mely különlegessé, ikonikussá és emlékezetessé tesz egy tárgyat. A design lélek, es nemcsak a tervezők, alkotók lelki kifejeződése, hanem magának az alkotásnak a lelke.

 

   

Egy különleges akril lap igazán egyedivé tesz bármilyen design konstrukciót.

 

Az emberek design-al kapcsolatos tapasztalata a fizikai tárgyakkal, épített terekkel és digitális platformokkal való napi interakcióból fakad. Azzal lépünk kölcsönhatásba, ami körülöttünk van, amit észlelünk. Ez a kölcsönös viszony design konstrukciókon keresztül tud létrejönni. Ezek a konstrukciók, legyen az ruházat, bútor, használati eszköz, jármű, felhasználói felület, vagy akár a város maga, mind-mind designerek munkái, és azon túl, hogy eleget tesznek a formai és funkcionális elvárásoknak, hatással vannak, reflektálnak a kulturális normákra, és így fejezik ki, tükrözik, sőt alakítják azokat.

A design egy kifejezőeszköz, ezért a design művészet. Életre hív történeteket, érzéseket, és ha elmerülünk az adott designkonstrukció részleteiben, akkor ezek a történetek hozzánk is elérhetnek.

 

   

Az akril tökéletes választás szögletes formavilágú design esetén.

 

Az esztétika, mint a design meghatározó alkotóeleme:

Amikor a design-on belül a szépségről beszélünk, akkor nem csupán a szépség “dekoráló” értelmére gondolunk, hanem egyfajta kontemplatív elégedettségre, (melynek szerves része a funkcionális és egyéb szükségletek kielégítése.) amit a felhasználó érez a tárggyal való, bármilyen jellegű kapcsolódás során.

A szépség egy esztétikumon alapuló fogalom, amely meglehetősen szubjektív és kulturálisan eltérő, továbbá vannak olyan fajtái is, melyek az esztétika helyett érzelmi vonatkozásúak. A szépség az egyik titkos összetevő, ami által egy termék túlmutat használhatóságán és ami egy magasabb szintre emelni a használati élmény adta örömöt. Esztétika nélkül azért nem beszélhetünk design-ról, mert abban az esetben a design, mint fogalom komplexitását veszítené. Ugyanis szépség nélkül, csupán a logikának és a funkcionalitásnak eleget tevő, használati es szükségleti kritériumoknak megfelelő tárgy születik. Természetesen ez fordítva is igaz. Annak ellenére, hogy a design egyik fő alappillérét képezi, amennyiben csupán az esztétika van jelen, az elméleti elégedettség vagy a használat elégedettség nélkül, akkor a terméknek nincs design-ja. A harmónia és az érzelmi töltet két univerzális elem, amelyek elvezetnek bennünket ahhoz, hogy valamit szépnek tartsunk.

 

Az anyag, mint a design meghatározó alkotóeleme:

cégünk mottó mondata, “Akrilba öntjük álmait” arra utal, hogy a jó design, szép vonalvezetés, harmonikus formavilág semmit sem ér a megfelelő anyagok, textúrák és anyagpárosítások nélkül. Az anyag az eszköz, amivel a design megszülethet. Egy híd az emberi kreativitás, képzelőerő és a valóság között. Az anyag által ölt formát az idea. Ha nem megfelelő anyagokat választunk az adott designprojekthez, azon túl, hogy a funkcionális követelmények és magas fokú felhasználói élmény nem következik be, az adott tárgy egyedi formajegyei sem tudnak érvényesülni, így az elveszítheti lelkületét. A jó anyagválasztás meghatározza, hogy egy tárgy designküldetése betud-e teljesülni. Továbbá minden, ami körülvesz minket anyag, és az anyag által tudunk közvetlenül kapcsolódni a designhoz. Mivel ez a kapcsolódás hatással van ránk és érzeteket, érzéseket generál bennünk, így nem mindegy milyen anyagokkal találkozunk, milyen anyagok érnek a bőrünkhöz, milyen anyagok lelhetők fel otthonunkban, milyen anyagokkal érintkezünk minden egyes nap.

 

   

Az akril lapoknak igazán széles a színválasztéka. A homogén színektől, a terrazzo-n át egészen a kőhatású fajtákig, nálunk mindent megtalál.

 

Az akril tulajdonságai:

Az akril lapok kivételesen kedvező tulajdonságai: víz, gőz, sav, lúg, penészálló, nem korrodál, nem duzzad. Érzéketlen a levegő hőmérséklet változására, páratartalom változására. Így nagy igénybevételnek kitett felületeknél is ideális a felhasználók számára. Ezenkívül antibakteriális, jól és könnyen tisztítható, így magas higéniát biztosít. Továbbá sérülés esetén visszaállítható az eredeti állapotára, ezáltal egy kimondottan időtálló anyag.

 

Az akril és a design:

Küldetésünk, hogy ez a különleges kapcsolat idea és anyag között, amit nevezhetünk design-nak, a lehető legszebben, legharmónikusabban jöhessen létre projektjeink, munkáink során. Mivel az akril számos feldolgozási, dekorálási és megmunkálási techológiához és technikához kitűnő választás, így lehetőséget nyújt a tervezőknek és kivitelezőknek egyaránt, hogy a kreativitásuk szárnyalhasson. A sokféle akril anyagtípus (Pl.: 3,5 mm-től a 25 mm-es vastag, fényáteresztő típus) számos díszítési és megmunkálási eljárás (úgy mint: vágás, csiszolás, ragasztás, hajlítás, formázás, gravírozás, festés, más anyagokkal való összedolgozás), és a rengeteg féle szín, árnyalat és mintázat, igazán részletekbemenő és aprólékos tervezést tesz lehetővé.

 

   

Az akril nagyon jól hajlítható, formázható anyag, így tökéletes választás egyedi designhoz.

 

Akril Napjainkban:

Azon túl, hogy az akrilgyártók folyamatosan bővítik palettájukat különlegesebbnél különlegesebb akril színekkel, napjaink akril design újításai között szerepel a fényáteresztő akril. Ez az anyagtípus akár mesterséges, akár természetes fénnyel átvilágítva szemkápráztatóan gyönyörű látványt nyújt. Továbbá azok az akril lapok, melyek extra magas hajlíthatósággal rendelkeznek, szintén a kreativitás megtestesítői. Csodálatos designt eredményeznek ezek az organikusan, minden irányban meghajlított alakzatok. Amit szinten ide kell, hogy soroljunk, azok az építészeti, belsőépítészeti akril elemek. Páratlan tulajdonságai miatt, napjainkban egyre gyakrabban alkalmaznak akrilt az épülettervezésben, akár kültéri, akar beltéri vonatkozásban. Az építőiparban főként falpanelek, burkolatok, borítások, lépcsőzetek, korlátok készülnek belőle, de vannak igazán rendhagyó, egyedi megoldások is. Ha a nagy, összefüggő felületekre, letisztult, minimál designra, a kőhatású es terrazzo színekre gondolunk, nincs kétely, hogy az akril napjaink egyik legtrendibb es leginnovativabb anyaga.

 

   

Az akril az építészetben, enteriőrtervezésben is kitűnő választás.

 

Akril munkalapokért, konyhapultokért, mosdópultokért, vagy egyéb akril igényért, fordulj hozzánk bizalommal, örömmel segítünk. Továbbá rengeteg akril szín közül válogathatsz nálunk, hogy megtaláld a tökéletes választást, és akrilba önthessük álmaid.

Acril Art